Helstekt kylling

Helstekt kylling er som en liten kalkun

Helstekt kylling er som en liten kalkun. Dermed er den awesome! Samme regler som for kalkun gjelder her: feit opp kyllingen med ekstra fett og sørg for crispy, deilig skinn. Og ikke stek den for lenge!

Lårene får noen minutter for seg selv

Denne gangen tok jeg av lårene på slutten av stekingen siden de trenger litt lenger tid enn selve brystet. På denne måten for alt av kjøttet perfekt temperatur og skinnet er som tatt ut av KFC (minus kavringen).

Noen fjerner v-beinet frampå kyllingen før steking slik at det skal bli lettere å skjære ut brystfiletene etterpå. Det gjorde ikke jeg og filetene klarte seg bra.

Instruksjoner

 1. Forvarm ovnen. Jeg hadde god tid, så satte den på 85° C. Sett den høyere om dårlig tid, men husk at lavere er bedre.
 2. Lag smøringen. Bland finhakkete urter med romtemperert smør. Skyv store biter av urtesmøret inn under skinnet på kyllingen, i alle kriker og kroker. Gni så hele kyllingen godt inn med salt og pepper. Jeg brukte tørkede varianter av urtene, men ferskt er nok også bra. Dersom du bruker usaltet smør, skei ut med litt salt i tillegg. Her er det rom for kreativitet, dersom kiden syns det går fint.
 3. Kok sitron og hvitløk. Sett på litt kokende vann og kok sitronen og hvitløksfeddene i 12 minutter.
 4. Skrell og hakk løk og gulrot. Legg dette sammen med litt vann på et stekebrett med kant. Dette skal stå under kyllingen og samle opp de gode saftene som renner ned. Etter steking er dette blitt perfekt basis for sausen eller en ekstra piff på Toro-sausen.
 5. Stapp. Sett kyllingen på rist. Stikk hull i alle sider av sitronen med en gaffel og stapp både sitron og hvitløk inn i kyllingen.
 6. Sett inn. Sett stekebrettet i ovnen og risten med kyllingen oppå der igjen. Brystet skal være opp. Kyllingen skal stå midt i ovnen, så hvor det hele faktisk må stå, varierer fra ovn til ovn.
 7. Stek i 3 timer. Stek kyllingen i 3 timer dersom ovnen holder 85° C. Dersom det ble noen igjen av kryddersmøret, kan dette pensles på fuglen underveis i stekingen.
 8. Sluttstek. Ta ut kyllingen og øk temperaturen til 222° C. Skjær av lårene og legg dem med undersiden opp ved siden av kyllingen som vist på bildet over. Snu også kyllingen. Stek på denne måten til crispy.
 9. Siste snuing. Snu både kyllingen og lår slik at brystet er opp og stek til ferdig.
 10. Hvil. Som alle kjøttstykker, skal også kyllingen hvile før du skjærer den opp. Dette er et godt tidspunkt til å bruke kraften i stekebrettet til noe fornuftig.

Jeg serverte med ris, dampede grønsaker og en hjemmelaget saus.

På videoen under kan du se hvordan man skjærer en fugl før servering.

 • hel kylling
 • rosmarin
 • timian
 • smør
 • salt og pepper
 • 1 sitron (inni fuglen)
 • 5 fedd hvitløk (inni fuglen)
 • 2 gulrøtter (til saus)
 • 1 løk (til saus)
Runar Ovesen Hjerpbakk Runar Ovesen Hjerpbakk

Far, utvikler, hobbykokk og uproff synser.